فهرست مطالب

مجله مطالعات حقوق تطبیقی
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 24، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/12
  • تعداد عناوین: 14
|
  • حمید ابهری*، همایون مافی، ناهید پارسا صفحات 397-415
    زمانی که خودروی فروخته شده معیوب باشد و به مصرف کننده یا ثالث آسیب برساند، تولیدکننده به عنوان عرضه کننده خودرو مسیول شناخته می شود. مسئولیت مدنی عرضه کننده خودروی معیوب از موضوعات مهمی است که بررسی آن از لحاظ نظری و عملی حایز اهمیت است. ازجمله پرسش هایی که در این زمینه مطرح می شود این است که آیا هر کاستی یا زیادتی را می توان عیب شمرد؟ برای تشخیص عیب خودرو چه ضابطه هایی وجود دارد؟ آیا تعریف بند «ز» ماده 2 آیین نامه اجرایی قانون حمایت از حقوق مصرف کنندگان خودرو، جامع است؟ با بررسی موضوع خواهیم دید که هر کاستی یا زیادتی عیب نیست. ضابطه های تشخیص عیب در حقوق ایران شامل دو معیار شخصی و عرفی می شود. معیار شخصی نمی تواند جامع باشد و تشخیص عیب را دشوار می سازد. معیار عرفی نیز می تواند مشتمل بر دو معنای عرف محل یا انتظارات انسان عرفی باشد. اگر عرف محل را ملاک قرار دهیم موجب تبعیض می شود، چون ممکن است عرف یک محل آن نقص را عیب بداند و عرف محل دیگر آن را عیب نداند. اما همچنان که در حقوق انگلیس برگزیده شده است، به نظر می رسد معیار انتظارات انسان متعارف می تواند کامل تر باشد؛ البته با این شرط که با معیار ریسک- سودمندی ترکیب شود، زیرا رفتار انسان عرفی در همه مکان ها و زمان ها واحد بوده، احتمال تبعیض در آن کمتر است. تعریف بند «ز» ماده 2 آیین نامه اجرایی قانون حمایت از حقوق مصرف کنندگان خودرو هم جامع نیست.
    کلیدواژگان: تولیدکننده، خودرو، عیب، مسئولیت، مصرف کننده
  • منصور امینی*، مونا عبدی صفحات 417-437
    خسارت ناشی از سوء شهرت اموال یکی از اقسام جدید خسارات غیرقطعی است که بر اساس قطعیت مطلق یا ریاضیاتی قابل تعیین نیست و بر پایه قطعیت معقول قابلیت مطالبه و ارزیابی دارد. این خسارت در دهه های اخیر در بیشتر محاکم ایالات متحده امریکا به عنوان یک خسارت قابل جبران در راستای نیل به اصل جبران کامل خسارات پذیرفته شده است. منظور از این خسارت انتساب یک امر منفی یا وضعیت زیان بار به اموال است که این امر منفی در نهایت در قیمت آن مال منعکس شده، سبب کاهش ارزش معامله ای آن در بازار می شود. نگارندگان این نوشتار در تلاش اند تا با رویکردی توصیفی- تحلیلی به معرفی این خسارت جدید بپردازند تا زمینه ای برای آشنایی پژوهشگران با آن و احیانا اصلاح قوانین حوزه خسارات در نظام حقوقی ایران باشد. یافته های این تحقیق نشان می دهد که با وجود عدم قطعیتی که در تعیین میزان این خسارت وجود دارد، می توان بر اساس برخی شاخص ها به ارزیابی و محاسبه دقیق تر آن پرداخت. به نظر می رسد که با اتکا به مواد 1 و 3 ق.م.م و نیز بر پایه قاعده معروف لاضرر در فقه اسلامی، قانون گذار ایرانی می تواند در این خصوص به وضع قانون بپردازد.
    کلیدواژگان: سوء شهرت، عدم قطعیت، قاعده لاضرر، مواد 1 و 3 ق.م.م
  • بهنام انصافی آذر*، محمدهادی معماری صفحات 439-460

    موسسه غیرتجاری همانند شرکت تجاری دارای شخصیت حقوقی مستقل است؛ لذا موسسه می توانند اقدام به انعقاد قرارداد نماید، به کسی مدیون شود و یا دینی را بر ذمه دیگری قرار دهد. با عنایت به مستقل بودن شخصیت حقوقی موسسات غیرتجاری از اداره کنندگان آنها، موسسه- نه مدیران و اعضای تشکیل دهنده آن- در تمام حالات متعهد یا طلبکار می شود. این درحالی است که در حقوق داخلی هیچ گونه قانونی در خصوص نحوه اداره موسسه غیرتجاری و مسئولیت مدیران و اعضای آن وجود ندارد. از طرفی، سکوت قانون را نمی توان به معنی نفی مسئولیت محدود اعضا و مدیران موسسه غیرتجاری قلمداد نمود؛ چراکه چتر حمایتی مسئولیت محدود به واسطه پذیرش شخصیت حقوقی مستقل بر سر مدیران موسسات غیرتجاری برافراشته شده است. لذا در این مقاله به بررسی مسئولیت مدیران و اداره کنندگان این گونه از موسسات با توسل به قاعده «خرق حجاب شخصیت حقوقی» خواهیم پرداخت. به همین جهت ابتدا به بررسی و تحلیل نظریه «مسئولیت محدود» می پردازیم و در ادامه با تشریح شخصیت حقوقی موسسات غیرتجاری، وجه اشتراک و افتراق آن را با شرکت های تجاری آشکار می کنیم و درنهایت سعی خواهیم کرد با توسل به قواعد «خرق حجاب شخصیت حقوقی» راهکارهای مناسبی را برای مسیول دانستن مدیران و اداره کنندگان این نوع از موسسات نسبت به اعمال ایشان ارایه نماییم.

    کلیدواژگان: خرق حجاب، شخصیت حقوقی، شکاف در پوسته، مسئولیت مدیران، موسسات غیرتجاری، موسسه حقوقی
  • راضیه بختیار نصرآبادی، محمدعلی اردبیلی* صفحات 461-479

    یکی از مباحث مهم در حقوق جزای بین الملل، تعیین قلمرو مکانی برای اجرای صلاحیت رسیدگی محاکم است. در این راستا، بر اساس اصل صلاحیت سرزمینی، تمامی جرایم ارتکاب یافته در محدوده قلمرو سرزمینی یک کشور، قابل تعقیب و محاکمه در همان کشور است. از سویی دیگر در مواردی مرتکب جرم تبعه کشور دیگری است یا ادله وقوع جرم در کشور دیگری وجود دارد و چنانچه رسیدگی و محاکمه در این کشورها صورت پذیرد، با مقتضیات انصاف و عدالت، حفظ ادله موجود، جلوگیری از اطاله دادرسی و... بسیار نزدیک تر است. بر اساس یکی از جلوه های همکاری های حقوقی قضایی میان دولت ها، در انتقال یا احاله دادرسی در امور کیفری، کشوری که بالذات دارای صلاحیت رسیدگی به جرمی است، می تواند رسیدگی به آن جرم را به کشوری دیگر بر اساس اصول و موازین خاصی احاله دهد. حال سوالی که در متون و پژوهش های حقوقی کمتر به آن پرداخته شده، این است که احاله دادرسی کیفری بین کشورها، اصولا چه مفهومی دارد؟ تفاوت آن با نهادهایی همچون انتقال محکومان یا استرداد مجرمان در چیست و در نهایت، جایگاه عملی این نهاد در نظام حقوقی کشورمان و چالش های عملی آن کدام است؟ بر این اساس در این پژوهش، ابتدا به بررسی مفهوم این نهاد و بازشناسی آن از مفاهیم مشابه می پردازیم، سپس به بررسی جایگاه عملی این نهاد و چالش های آن در نظام حقوقی قضایی کشورمان خواهیم پرداخت و در نهایت، تدابیری برای بهبود جایگاه این اقدام مفید در نظام عدالت کیفری ایران و رفع چالش های عملی موجود ارایه خواهیم داد. بر این اساس، در این پژوهش ابتدا به بررسی مفهوم این نهاد و بازشناسی آن از مفاهیم مشابه خواهیم پرداخت، سپس به بررسی جایگاه عملی این نهاد و چالش های آن در نظام حقوقی قضایی کشورمان می پردازیم و در نهایت تدابیری برای بهبود جایگاه این اقدام مفید در نظام عدالت کیفری ایران و رفع چالش های عملی موجود ارایه خواهیم داد.

    کلیدواژگان: احاله دادرسی، حاکمیت دولت ها، دادرسی کیفری، صلاحیت سرزمینی، همکاری منفعل
  • محمدرضا پاسبان*، رسول فرهانی صفحات 481-499
    امروزه مدیران مستقل به عنوان یکی از مهم ترین نهاد های راهبری شرکتی خوب از مرحله آموزه گذر کرده و به مفهومی غالب در حقوق شرکت ها تبدیل شده اند. این مدیران از آن مقدار انعطاف پذیری و جامعیت برخوردارند که با دغدغه های نظام های حقوقی مختلف سازگاری یابند. بنابراین، اگرچه مدیران موصوف برای اولین بار در حقوق امریکا و انگلیس بر مبنای نظارت کارآمدتر هییت مدیره بر مدیریت اجرایی شرکت ها پذیرفته شدند، اما هم زمان قابلیت آن را دارند که در حقوق ایران و سایر کشورها نیز به منظور حمایت از حقوق سهام داران اقلیت مورد استفاده قرار گیرند. از همین رو، بانک جهانی در راستای رتبه بندی کشورها به لحاظ سهولت کسب و کار به حضور مدیران مستقل در ترکیب هییت مدیره به عنوان یکی از شاخص های کلیدی توجه خاصی دارد. لذا با عنایت به اینکه وجه ممیزه نهاد مدیران مستقل از سایر مدیران شرکت، عنصر استقلال بوده و نهاد یادشده از طریق دستورالعمل حاکمیت شرکتی سازمان بورس و اوراق بهادار (1397) و لایحه حمایت از سهام داران خرد (1398) در حال رسوخ به حقوق شرکت های ایران است، پژوهش حاضر برای اولین بار با روش تحلیلی- تطبیقی و پس از طرح برخی از ملاحظات بسیارمهم در صدد برآمده است با تحلیل نحوه احراز استقلال مدیران مستقل اشکالات وارد بر آن را به انضمام اصلاحات پیشنهادی گوشزد نماید.
    کلیدواژگان: افشای اطلاعات، سهام داران، شفافیت، معیار استقلال، هیئت مدیره
  • لعیا جنیدی*، رسول بهرام پوری صفحات 501-521

    بر اساس نظریه «حکومت قانون واحد بر روابط متعدد موجود در اعتبارات اسنادی بین المللی» لازم است قانون قابل اعمال بر تمام روابط موجود در اعتبار اسنادی یکسان بوده، حقوق کشوری واحد بر تمامی این روابط حاکم باشد. با توجه به اینکه «پرداخت وجه اعتبار اسنادی» در کشور محل اقامت بانک ابلاغ‎کننده (در اعتبار اسنادی تاییدنشده) یا بانک تاییدکننده (در اعتبار اسنادی تاییدشده) انجام می شود، مفروض است که این کشور دارای نزدیک ترین ارتباط با تمام روابط پیش گفته بوده، قانون آن بر این روابط حاکم است. نظریه یادشده در محاکم برخی کشورهای توسعه یافته مورد شناسایی قرار گرفته است و نویسندگان نیز ضمن موافقت با آن به ترویج این نظریه پرداخته اند، ولی تاملات قابل ملاحظه ای نسبت به این نظریه قابل طرح است. اصلی ترین مبانی این نظریه، رعایت انتظارات تجاری ذی نفع و بانک های دخیل در اعتبار اسنادی و همچنین فرض وجود ارتباط نزدیک میان کشور محل پرداخت و تمام روابط موجود در اعتبار اسنادی است که هر دو مبنا مورد خدشه و تردید قرار گرفته اند. در این پژوهش، نظریه مورد بحث به شیوه تحلیلی- توصیفی مورد بررسی قرار گرفته و به نظر می رسد این نظریه جزمی بوده و با هدف گسترش صلاحیت قانونی کشورهای توسعه یافته مطرح شده است. از نظر نویسندگان این مقاله، روشی تحلیلی- حقوقی به ترجیح اعمال یک نگرش تعارضی چندفاکتوری و منعطف، یعنی مرکز ثقل رابطه یا روابط حقوقی مورد اختلاف منتهی می شود. اعمال قانون مرکز ثقل به عنوان قاعده حل تعارض مرتبط، فرصت تعیین قانون ماهوی حاکم بر روابط حقوقی را با بررسی همه عوامل ارتباط و درنظر گرفتن همه اوضاع و احوال پیرامون روابط حقوقی مورد نزاع، فراهم می آورد. این نگرش تعارضی در حقوق بین الملل خصوصی نگرشی معمول و در بیشتر نظام های حقوقی نیز مورد شناسایی قرار گرفته است و به نظر می رسد با تفسیر معقول و منعطف از بند 2 ماده 27 قانون داوری تجاری بین المللی در نظام حقوقی ایران هم بتوان آن را توجیه نمود.

    کلیدواژگان: بانک ابلاغ کننده، بانک تاییدکننده، بانک صادرکننده، ذی نفع، قانون حاکم، مرکز ثقل، نزدیک ترین ارتباط، نگرش تعارضی، وصف اجرایی
  • نوید رهبر*، سبحان دهقان پور فراشاه صفحات 523-543
    پیشرفت فناوری های خودکار در جهت تولید وسایل نقلیه خودران، روزافزون و توقف ناپذیر است. ورود، تولید، توزیع و استفاده از این گونه وسایل نقلیه می تواند چالش هایی حقوقی را برای سیاست گذاران، قانون گذاران، دادگران، تولیدکنندگان و مصرف کنندگان به همراه داشته باشد. یکی از چالش های محتمل استفاده از وسایل نقلیه خودران، مسئولیت مدنی در تصادمات است. چنانچه استفاده از وسیله نقلیه خودران به تصادفات جاده ای، دریایی و یا هوایی منجر شود، مسئولیت مدنی متوجه چه شخص یا اشخاصی است؟ آیا تولیدکنندگان مسئولیت دارند؟ مبنای مسئولیت مدنی ایشان چیست؟ درصورتی که وسیله نقلیه سطوح پایینی از خودرانی را داشته باشد، می توان متصدی را در اکثر مواقع مسیول تصادفات دانست؛ اما زمانی که سطوح بالای خودرانی، نقش متصدی را در هدایت وسیله نقلیه کاهش دهد، تولیدکنندگان را می توان با توجه به تقصیر ایشان در ایفای وظایف خود مسیول دانست. نظر به فقدان معیار مناسبی برای سنجش تقصیر تولیدکنندگان، به نظر می رسد مسئولیت مطلق مبنای مناسبی برای تعیین شخص مسیول باشد. تحقیق حاضر با توسل به تازه ترین پژوهش های حقوقی در کشورهای پیشرو در این فناوری، ازجمله ایالات متحده امریکا و برخی کشورهای اروپایی و نیز بنابر حقوق داخلی، کارایی مبانی مسئولیت مدنی موجود را سنجیده، در پی فراهم آوردن ادبیاتی حقوقی و طرح پرسش هایی دقیق در راه تبیین الزامات مبنایی حوزه مسئولیت برای استفاده از این فناوری بوده است.
    کلیدواژگان: ارکان مسئولیت مدنی، تقصیر، فناوری خودکار، مسئولیت تولیدکنندگان، مسئولیت متصدی، مسئولیت مطلق، هوش مصنوعی
  • شهرام زرنشان*، حبیب الله حبیبی صفحات 545-565

    مشروعیت بین المللی گروه ویژه اقدام مالی (FATF) در نظام حقوق بین الملل و اعتبار مصوبات آن از منظر رویه دولت ها و اسناد بین المللی همواره با نگاه تردیدآمیز بعضی از صاحب نظران روبرو بوده است. به زعم اینان مصوبات و توصیه های گروه ویژه هنوز در قالب حقوق نرم بوده، نمی توان آنها را از منظر الزام آور بودن معتبر تلقی نمود. به نظر می رسد تبلور عینی باور جامعه بین المللی نسبت به اسناد بین المللی حاکی از اراده حقوقی ای است که در تشکیل این نهاد دخیل بوده، بر مشروعیت بین المللی و اعتبار مصوبات آن صحه می گذارد. نویسندگان با توجه به پیوستن قابل توجه و گسترده کشورها به گروه ویژه و با استناد به اسناد بین المللی در پی اثبات این فرضیه اند که گروه ویژه در چارچوب حقوق بین الملل ازجمله حقوق بین الملل عرفی، اسناد بین المللی و رویه دولت ها دارای مشروعیت بین المللی و مصوبات آن از وصف الزام آور و اعتبار قانونی برخوردارند.

    کلیدواژگان: امنیت جمعی، توصیه های گروه ویژه، جامعه بین المللی، عرف بین المللی
  • آزاده صادقی* صفحات 567-589
    هرچند قانونی سازی مواد مخدر اغلب تحت تاثیر دیدگاه «جرم انگاری» در حاشیه قرار گرفت، ولی در سال های اخیر در سیاست کیفری برخی کشورها، مانند کانادا، اروگویه و بعضی ایالت های امریکا، ماده مخدر کانابیس به مثابه رویکرد اصلی جایگزین شده است. در نظام عدالت کیفری ایران نیز به رغم آنکه همواره بر رویکرد جرم انگاری در حل مشکل مواد تاکید شده است، ولی نتایج پژوهش ها هیچ گاه از اثربخشی آن حمایت نکردند. با توجه به تحولات اخیر، این پرسش طرح می شود که آیا در نظام عدالت کیفری ایران نیز امکان اجرای سیاست قانونی سازی در مورد کانابیس وجود دارد؟ برای پاسخ به این پرسش پژوهش تلاش کردیم تا با اتکا بر تلفیقی از روش تحلیل محتوای کیفی و مطالعه تطبیقی جریان های موثر بر قانونی سازی کانابیس در ایالات متحده امریکا، به جمع آوری، کدگذاری و تحلیل داده ها بپردازیم. یافته های پژوهش بیانگر تمرکز بر پزشکی سازی حوزه کنترل مواد مخدر است تا به واسطه تاکید بر درمان مصرف کنندگان، به بحران مواد مخدر پایان داده شود. این مقدار توجه، از اهمیت درک پیامدهای منفی این رویکرد می کاهد و تغییر الگوی مصرف جامعه و مسئله جرم زدایی را نادیده می گیرد؛ حال آنکه وجود این موارد امکان طرح سیاست قانونی سازی کانابیس را محتمل توصیف می کند.
    کلیدواژگان: پزشکی سازی، جرم زدایی، قانونی سازی، کانابیس
  • سید امیرحامد طالبیان، سید هادی محمودی* صفحات 591-610
    پس از موافقت‏نامه ماه مصوب 1979، توسعه حقوق بین‏ الملل فضا در جامعه بین‏ المللی در حالت سکون قرار گرفت. با گسترش فعالیت ‏های خصوصی فضایی از پایان قرن بیستم، چارچوبی مستحکم جهت حل و فصل اختلاف‏ های فضایی به ضرورتی حیاتی مبدل شد. نویسندگان راه‏ های مختلفی ازجمله حل و فصل جایگزین مشورتی، دیوان حقوق فضا و دیوان چندمنظوره را پیشنهاد داده ‏اند، اما تاکنون هیچ‏کدام قابلیت تحقق نیافته‏ اند. در نظام کنونی حقوق فضا در سطح بین‏ المللی، مشورت سیاسی، کمیسیون دعاوی مندرج در کنوانسیون مسئولیت، دیوان دادگستری بین ‏المللی و قواعد دیوان داوری بین‏ المللی و برخی نهادهای منطقه ‏ای تنها سازکارهای‏ های موجود در حل و فصل اختلاف‏ ها هستند. لیکن با توجه به خصوصی‏ سازی و تجاری‏ سازی فعالیت‏ های فضایی در جهان امروز که از دهه نود میلادی آغاز شده است، این مسئله مطرح گردیده که با توجه به تکثر کنشگران فضایی، ازجمله شرکت‏ های تجاری فضایی، روند رسیدگی به اختلاف‏ های فضایی با چه موانعی مواجه است و چگونه می‏ توان بر آنها فایق آمد.
    کلیدواژگان: تجاری ‏سازی، حل اختلاف ‏های فضایی، خصوصی‏ سازی، داوری تجاری، داوری سرمایه ‏گذاری
  • نسرین طباطبائی حصاری*، الهه سلیمان آبادی صفحات 611-631
    تفاوت میان دو نظام حقوقی سیویل ‏لا و کامن‏ لا منجر به شکل‏ گیری دو سیستم متفاوت سردفتری شده است که در نظام حقوقی سیویل‏ لا با عنوان «سیستم سردفتری لاتین» و در نظام حقوقی کامن ‏لا با عنوان «سیستم سردفتری عمومی» از آن نام برده می‏ شود. مطالعات نشان می‏ دهد با آنکه ریشه تاریخی هر دو سیستم سردفتری مشترک است، اما این نهاد در دو نظام حقوقی یادشده، مسیر متفاوتی از توسعه را پیموده است، به‏ گونه ‏ای که سیستم سردفتری لاتین در تحقق «نظم حقوقی» جامعه بسیار تاثیر‏گذار بوده، اما سیستم سردفتری عمومی توسعه چشمگیری به لحاظ حقوقی نداشته است؛ امری که سبب این پرسش می‏ شود که چه تفاوت و شباهت‏ هایی میان این دو سیستم سردفتری وجود دارد و به چه علت نهاد سردفتری در نظام حقوقی سیویل‏ لا بر‏خلاف نظام حقوقی کامن‏لا از اهمیت حقوقی بیشتری برخوردار است و به نهادی تاثیر‏گذار در نظم حقوقی جامعه تبدیل شده است. پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی و رویکردی تطبیقی، ضمن بررسی مبانی متفاوت حقوقی و اقتصادی موثر در تحول دو سیستم سردفتری لاتین و عمومی در دو خانواده حقوقی کامن‏ لا و سیویل ‏لا، ماهیت حقوقی نهاد سردفتری، اصول حاکم و قابلیت ‏های اسناد سردفتری در این دو سیستم سردفتری، به این نتیجه دست یافته است که سیستم سردفتری لاتین در برتری کامل نسبت به سیستم سردفتری عمومی قرار دارد و نهاد سردفتری بخشی از نظام حقوقی سیویل ‏لا است که در نظام حقوقی کامن‏لا نفوذ یافته و با محیط کامن‏ لا در تضاد است؛ به همین علت شاهد رشد آن در نظام حقوقی یادشده به‏ مانند نظام حقوقی سیویل ‏لا نیستیم.
    کلیدواژگان: اصل دلیل شفاهی، اصل دلیل کتبی، حقوق ثبت اسناد، سردفتر اسناد رسمی، ماهیت سردفتری، نظام ثبتی
  • مریم فرحی، مهدی هوشبار* صفحات 633-663
    دکترین ابطال به ‏واسطه ابهام به‏ عنوان یکی از نتایج اصل حاکمیت قانون یعنی قطعیت، صراحت و شفافیت در قوانین، در رویه قضایی ایالات متحده امریکا مورد توجه واقع شده است. این دکترین، آن دسته از قوانین کیفری را که نخست، آن‏قدر مبهم نوشته شده‏ اند که مخاطبانی با فهم متعارف نمی توانند منظور آن را به‏ خوبی درک کنند و هشدار عادلانه مبنی بر اینکه چه رفتاری مجاز و چه رفتاری غیرمجاز است دریافت دارند؛ دوم، آن‏قدر موسع نوشته شده‏ اند که با تفویض اختیار بیش‏ از‏حد به پلیس، دادستان، قضات و هییت ‏منصفه، بیم اجرای خودسرانه و تبعیض ‏آمیز آنها می‏ رود، به ‏دلیل مغایرت با قانون اساسی از سوی دیوان عالی ایالات متحده امریکا در راستای نظام مبتنی بر موازین قانونی مصرح در اصلاحیه ‏های پنجم و چهاردهم قانون اساسی و اصل تفکیک قوا ابطال‏ پذیر می ‏داند. یافته های این تحقیق نشان می ‏دهد که دکترین ابطال به ‏واسطه ابهام، ابزار مناسبی برای اعمال نظارت قضایی است. در این دکترین، بررسی قوانین به ‏صورت تقنینی یا ماهیتی و اجرایی یا کاربردی است. شبهات مطرح‏ شده، ازجمله فقدان مشروعیت قانون اساسی، عدم شفافیت، عدم جامعیت و عدم درک درست در تفکیک اصطلاحات چندمعنایی و مبهم، همواره این دکترین را زیر سوال برده و چنین ادعا شده است که این دکترین قابلیت ادامه حیات در وضعیت فعلی و مطابق خوانش قدیمی خود را ندارد. نگارندگان با روشی توصیفی- تحلیلی ضمن معرفی این دکترین، به تبیین ماهیت، مبانی، معیارها و هدف اعمال این دکترین با تمرکز بر آرای صادره در دیوان عالی ایالات متحده امریکا پرداخته ‏اند. بررسی این دکترین زمینه را برای پرداختن به برخی مشکلات ابهام در نظام تقنینی ایران فراهم می‏ کند و این امکان را می‏ دهد تا الگویی مناسب و متناسب به ‏منظور بهره‏ برداری در نظام حقوقی به‏ دست آید.
    کلیدواژگان: ابطال به‏ واسطه ابهام، ابهام، اطلاع‏ رسانی عادلانه، چندمعنایی، عدم تبعیض اجرایی، نظام مبتنی بر موازین قانونی
  • محمدباقر مقدسی*، احسان قاسمی صفحات 665-689

    گرچه تنها بیش از یک سال از اعلام همه گیری ویروس کرونا می گذرد، ولی در این مدت کوتاه این ویروس زندگی بشر را در ابعاد مختلف تحت تاثیر قرار داده است. رسیدگی کیفری نیز از این همه گیری تاثیر پذیرفته است. مجازی شدن فرایند دادرسی کیفری به منظور کاهش مراجعه مردم به دادگستری، تغییر در ساختار دادگاه ها، تغییر در مواعد دادرسی و تعلیق مرور زمان ازجمله مواردی است که در اثر همه گیری کرونا دستخوش تحول شده است. این مقاله در صدد است با رویکردی تطبیقی تغییرات صورت گرفته در اثر همه گیری کرونا در رسیدگی های کیفری را در نظام کیفری فرانسه، بلژیک و ایران بررسی کند. مطالعه نظام حقوقی در این سه کشور نشان می دهد که گسترش دادرسی الکترونیکی وجه مشترک سه نظام بوده است. تغییر در مواعد دادرسی و تعلیق مرور زمان وجه مشترک نظام فرانسه و بلژیک بوده است و تغییر در ساختار دادگاه ها صرفا در نظام فرانسه مشاهده می شود.

    کلیدواژگان: تعلیق مرور زمان، دادرسی الکترونیکی، رسیدگی کیفری، همه گیری کرونا
  • مهدی نصیری*، سید مصطفی سعادت مصطفوی صفحات 691-718

    در تمامی نظام های حقوقی در اینکه متعهد می بایست تعهد خود را به طور کامل و مطابق با شرایط مقرر در قرارداد انجام دهد اختلافی به چشم نمی خورد، اما گاهی به دلایلی متعهد نمی تواند تعهد خود را کامل و دقیق انجام دهد و تعهد نیمه تمام می ماند. در این حالت بحث های حقوقی مبنی بر اینکه آیا طرف مقابل ملزم به اجرای تعهد خود در قبال کار ناقص یا جزیی متعهد است یا خیر، شکل می گیرد. در نظام حقوقی کامن لا به موجب قاعده تعهدات یکپارچه، شخصی که تعهد خود را به صورت ناقص یا جزیی انجام می دهد، مستحق هیچ اجرتی نیست. البته به دلیل رویکرد سخت گیرانه این قاعده، استثناهایی بر آن وارد شده است؛ ازجمله اجرای عمده قرارداد، قراردادهای تفکیک پذیر، قبول داوطلبانه اجرای جزیی، جلوگیری از اجرا و پیشنهاد اجرای قرارداد. در حقوق ایران قاعده ای تحت این عنوان شناخته نشده است؛ هرچند مباحثی همچون تجزیه ناپذیری تعهدات، تجزیه ناپذیری حق حبس، وحدت مطلوب و تعهد به نتیجه به این قاعده شباهت دارند. پاسخ نظام حقوقی کامن لا به این وضعیت به طور کامل تامین کننده عدل و انصاف نیست و دارای ایراداتی است که در پرونده «کاتر و پاول» نیز قابل مشاهده است. همین طور در حقوق ایران نیز راه حل جامعی برای این وضعیت پیش بینی نشده است. به همین جهت در این مقاله به بیان راهکاری جامع در فرض اجرای ناقص یا جزیی تعهد پرداخته خواهد شد.

    کلیدواژگان: اجرای عمده قرارداد، تعهدات یکپارچه، قراردادهای تفکیک پذیر، کاتر و پاول، کامن لا
|
  • Hamid Abhari *, Homayoon Mafi, Nahid Parsa Pages 397-415
    The manufacturer of a defective sold car, as its supplier, is responsible for any loss to the consumer or the third party. The supplier's civil liability is an important issue to consider theoretically and practically. There are many questions in this regard, such as: Can any deficiency or excess be considered as a defect? What are the standards for recognition of the defects in a car? Is the definition of the paragraph "g" of Article 2 of the car Consumer Protection Act Regulation comprehensive? Through studying the issue, we will find that any deficiency or excess is not considered as a defect. The criteria for recognition of a defect include both personal and customary criteria in the Iranian Law. The personal criteria cannot be comprehensive. Therefore, it is difficult to recognize the defect. On the other hand, customary criteria can be also included the two meanings: local custom and customary person's expectations. Since a deficiency may be considered as a defect in a local custom, but not in another, considering the local custom as the criteria leads to the discrimination; however, the customary person's expectations criteria, as elected by the UK Law, seems to be 1 more comprehensive, provided that it combines with the risk-utility criteria. As a customary person's behaviors are stable in every place and time, it leads to the discrimination, with less probability. Accordingly, the definition of paragraph 1, "g" of Article 2 of the car Consumer Protection Act Regulation is not comprehensive.
    Keywords: Manufacturer, CAR, Fault, responsibility, Consumer
  • Mansour Amini *, Mona Abdi Pages 417-437
    Stigma damage is one of the new kind of uncertain damages which cannot be determinated with absolute or mathematical certainty and should be determinated based on the reasonable certainty. In recent decades, it has been accepted as a compensable damage in most United States courts in order to achieve the principle of full compensation. This loss refers to the attribution of a negative or harmful condition to the property, which is ultimately reflected in the price of the property and reduces its market value. This article tries to introduce this new damage in the US legal system with a descriptive-practical manner in order to familiarize researchers with it and possibly reform the laws in the field of damages in the Iranian legal system. The findings of this study show that despite the uncertainty in determining the extent of this damage, it is possible to evaluate and calculate it more accurately based on some indicators. It also seems that the Iranian legislator can legislate in this regard by relying on Articles 1 and 3 of the Civil Responsibility Code and also based on the well-known rule of “No Loss” rule in Islamic jurisprudence.
    Keywords: Articles of 1, 3 of civil responsibility code, “No Loss” Rule, stigma, Uncertainty
  • Behnam Ensafyazar *, Mohammadhadi Memari Pages 439-460

    Non-commercial institutions have independent legal personality, like commercial institutions, so they can enter into a contract, owe someone or put debt on another obligation. Because legal personality of non-commercial institutions is independent of their managers, always the institutions become liable or creditor, not their managers or members; this is while in domestic law there is no rule  regarding management of non-commercial institutions and about the liability of their administrators  and members. On the other hand, the silence of law doesn't deny  the limited liability  of administrators and members of non-commercial institutions , because limited liability protection umbrella is raised over administrators of non-commercial institutions through acceptance of independent legal personality; therefore in this article we will review the responsibility of administrators of this type of institutions, regarding the rule of “pierce the corporate veil”. Initially the theory of “limited liability” will be analysed. In the following we will reveal  the differences and common aspects of commercial and non-commercial institutions after description of legal personality of Non-commercial institutions. Finally we will present the appropriate approach to the administrators of non-commercial institutions to be responsible for their actions by appealing to “pierce the corporate veil” doctrine. It is suggested to set rules in domestic law, according which each member of the institution who manages the organization and directly benefits from the profit-making activities of the institution, or makes legal personality, a cover for his personal activities, be responsible for the debts and obligations of the institution.

    Keywords: pierce the corporate veil, non-commercial institutions, legal institution, Legal personality
  • Razieh Bakhtiar Nasrabadi, Mohammad Ali Ardebili * Pages 461-479

    One of the most important issues in international criminal law is determining the jurisdiction of the courts to exercise jurisdiction. In this regard, according to the principle of territorial jurisdiction, all crimes committed within the territory of a country can be prosecuted and tried in the same country. On the other hand, it occurs in cases where the perpetrator is a citizen of another country or the evidence of the crime exists in another country, and if the trial takes place in these countries, with the requirements of fairness and justice, preserving the existing evidence, preventing Procrastination and ... is much closer. According to one of the manifestations of legal cooperation between states, in the transfer or referral of criminal proceedings, a country that has the inherent jurisdiction to try a crime may transfer that crime to another country on the basis of the principles and certain criteria, refer. Now, the question that has been less addressed in legal texts and researches is what is the meaning of transferring criminal proceedings between countries? What is the difference between it and institutions such as the transfer of convicts or extradition of criminals, and finally, what is the practical position of this institution in our country's legal system and its practical challenges? Accordingly, in this study, we will first examine the concept of this institution and recognize it from similar concepts, and then we will examine the practical position of this institution and its challenges in the judicial system of our country, and finally measures to improve the status of this useful action. We will present in the Iranian criminal justice system and the solution of existing practical challenges.

    Keywords: Transfer of proceedings, Criminal proceedings, Sovereignty of States, territorial jurisdiction, passive cooperation
  • Mohammadreza Pasban *, Rasoul Farhani Pages 481-499
    Nowadays, independent directors as one of the most important institutions of good corporate governance has progressed from doctrinal stage into a dominated concept in corporate law. These directors have the flexibility and comprehensiveness to adapt to the concerns of different legal systems. Thus, although they were first accepted into American and British law based on more effective board monitoring of the company's management, they also have the potential to be used in Iranian and other countries' law to protect the rights of minority shareholders. Therefore, in order to rank countries in terms of ease of doing business, the World Bank pays special attention to the presence of independent directors in the composition of the board of directors as one of the key indicators. Therefore, considering that the main distinguishing feature of independent directors from other directors is their independence and that this institution is entering the Iranian Companies Law through the Corporate Governance Instruction of the Stock Exchange and Securities Organization and the Bill for Protection of Small Shareholders; For the first time, the present study has tried to use analytical-comparative method and after proposing some very important considerations, By analyzing how to achieve independence of independent directors, to point out the problems with it along with the proposed corrections.
    Keywords: Board of directors, Independence Criteria, Disclosure of information, shareholders
  • Laya Joneydi *, Rasool Bahrampoori Pages 501-521

    According to the theory of one governing law for multiple relationships existing in international ‎documentary ‎credits, the law applicable to all relationships in a letter of credit must be the same and the law of a single country governs all such relationships. Since "payment of letter of credit" is made in the country of residence of the advising bank (in unconfirmed letters of credit) or the confirming bank (in confirmed letters of credit), it is assumed that such country has the closest connection with all the above relationships and its law governs these relationships.
    This theory has been recognized in the courts of some developled countries and a number of authors have accepted the said approach and tried to promote it, nevertheless, considerable reflexions on the theory are capable of being raised. The main grounds of the theory are necessity of taking into account the commercial expectations of the beneficiaries and the banks involved in the letter of credit, as well as the assumption of a close relationship between the country where payment is made and all relations existing in the letter of credit. Both bases have been questioned and challenged. In this study, the theory is examined in an analytical-descriptive ‎method and it ‎seems that such kind of approach regarding law ‎applicable to multiple relations ‎involved in letter of credits is somehow ‎dogmatic and has been proposed with the ‎aim of expanding the legal ‎competence of developed countries and application of ‎their legal ‎systems to all aspects of letters of credit and disputes arising out of ‎them. ‎The authors of this essay are of the opinion that the legal ‎analysis leads to ‎preference of application of a multifactorial and ‎flexible conflictual approach i.e ‎‎"center of gravity of the disputed ‎relationship/s". Application of  the law of ‎‏"‏center ‎of gravity‏"‏‎, as ‎relevant conflict of law rule, provides the opportunity of ‎determining ‎the substantive law governing the legal relationships by ‎examining various ‎connecting factors and figuring out the proper law ‎through taking into consideration ‎all circumstances surrounding the ‎relationship/s in dispute. This conflictual ‎approach is a well-known ‎approach in private international law and recognized in ‎most of legal ‎systems and seems to be justifiable through a reasonable ‎interpretation ‎of paragraph 2 of Article 27 of the International ‎Commercial ‎Arbitration Law.

    Keywords: Advising Bank, Confirming Bank, issuing bank, ‎Beneficiary, ‎Conflictual Approach, Center of Gravity, Closest ‎Connection, Characteristic ‎Performance, Governing Law.‎
  • Navid Rahbar *, Sobhan Dehghanpour Farashah Pages 523-543
    With the deployment of automated systems and artificial intelligence technology growing in the auto sector, the shift from a human driving vehicle to an autonomous vehicle (AV) may pose challenges and questions for politicians, legislators, lawyers, industries, and even consumers. One of the challenges is where a practitioner or consumer of an AV confronts legislation. An accident that involves an AV would raise issues for which laws have not been adjusted. The requisite foundation of liability is the issue that this research pursues to discover. This research explores the newest efforts in the forerunner countries compared with Iranian laws to illuminate uncertainties such as who should be liable, if and to what extent manufacturers are liable, and how a proper liability regime should be designed. While the operator liability seems to be efficient for the first three levels of autonomy, in the last three levels where the operator is not as engaged as before, the product liability may provide a defendable foundation of liability. However, with the defective tests currently in use, it seems more justifiable to hold manufacturers strictly liable. This article provides legal literature and asks precise questions for future works to ultimately establish a liability foundation for automated technologies. Document Type: Research Paper.
    Keywords: Artificial Intelligence, Automated Technology, Elements of Liability, Negligence, Operator Liability, product liability, strict liability
  • Shahram Zarneshan *, Habibollah Habibi Pages 545-565

    International legitimacy of the FATF and the validity of its codification in international system from the point of view of international custom and documents have always been questioned by some scholars with skepticism. They believe that the FATF recommendations and Codification are still in the form of soft law and cannot be validated and considered binding. It is appearing that the subjective perspective of the international community's belief in international documents indicates a legal will which has been an influence element in formation of FATF and its international legitimacy and the validity of its approvals.The authors, by attention to the joining majorityof countries to FATF, seek to prove this hypothesis that The FATF in the light of international law, customary international law, international documents and State practice caring international legitimacy, and its Ratifications legally are binding.

    Keywords: International Community, Collective Security, common interest FATFrecommendations, International Custom
  • Azade Sadeghi * Pages 567-589
    Drug legalization has often been marginalized under the influences of Criminalization approach, but in recent years, it has become the main policy of in Canada, Uruguay and some states of US in relation to cannabis. In Iranian criminal justice system, although the criminalization approach has always been emphasized, but the evaluation studies indicate the ineffectiveness of these policies. With regards to these circumstances, it is necessary to ask the question whether it is possible to formulate a legalization policy on cannabis in the Iranian criminal justice system or not? So, we collected, coded and analyzed data using qualitative content analysis method and comparative study of cannabis legalization policy in the United States. The findings of the study indicate a focus on medicalization in controlling drugs, which leads to ignoring its negative consequences including cultural dimension of drugs. Whereas the consumption pattern and decriminalization approach should be considered as important variables in legalization policy for cannabis.
    Keywords: Cannabis, Decriminalization, Legalization, Medicalization
  • Seyed Amirhamed Talebian, Seyed Hadi Mahmoudi * Pages 591-610
    After the 1979 Moon Agreement, the development of international space law in international society has been in a stagnant mode. With the progress of private space activities since late 20th century, a stable framework for space disputes settlement was considered a vital exigency. Scholars have proposed ways like alternative consultation resolution, space law tribunal, and multipurpose court; but they have brought about no success until now. In the current space law order in the world, political consulting, claims commission in Liability Convention, International Court of Justice and Permanent Court of Arbitration rules, and also some regional institutes are the only existing disputes settlement mechanisms. Concerning privatization and commercialization of space activities begun since 1990s, the issue is what are the barriers confronting to the proceedings and settlements according to the plurality of space actors like space corporations, and how to overcome the problems? This paper tries to treat the problem and deal with the possible solutions.
    Keywords: Commercial arbitration, commercialization, Investment Arbitration, Privatization, Space disputes settlement
  • Nasrin Tabatabai Hesari *, Elahe Soleiman Abadi Pages 611-631
    The difference between the two legal systems of Civil Law and Common Law has led to the formation of two different notary systems, which in the legal system of Civil Law is referred to as the “Latin notary system” and in the legal system of common law as the “Notary public system”. despite the common historical roots of both notary systems, Studies show that the institution in these two legal systems, has followed a different path of development so that the Latin notary system is very effective in achieving the legal order of society But the notary public system has not developed significantly legally, Which raises the question of what are the differences and similarities between the two notary systems And why is the notary institution more important in the civil law system than the common law system and has become an influential institution in the legal order of society? The present study using a descriptive-analytical method and a comparative approach, while examining the different legal and economic basics affecting the evolution of Latin and public notary systems in two legal families of common law and civil law, the legal nature of the notary institution, governing principles, and capabilities of notarial documents,  it has been concluded that the Latin notary system is in superiority to the notary public system completely And the notary is a part of the civil law system that has infiltrated the common law system and is in conflict with the common law environment, Therefore, we do not see its growth in this legal system like the civil law system.
    Keywords: Principle of Written Evidence, Principle of Oral Evidence, Law of Deeds Registration, Notary, Nature of Notary, registration system
  • Maryam Farahi, Mehdi Hooshyar * Pages 633-663
    The void for vagueness doctrine, as one of the results of rule of law called certainty, precision, and clarity, has been identifies in the judicial process of The United States. In line with the due process principles directly stated in the 5th and 14th amendments and separation of powers principle, the Supreme Court of the United States knows the aforementioned doctrine revocable because of its contradiction with the constitutional principles for two reasons: First, because some penal statutes are so vague that the addressee with common sense cannot realize or understand the justly notice warning, legal and illegal behaviors. Second, it has been written in such a broad way that police, prosecutors, judges, and juries can execute it arbitrarily and discriminatorily when authorized. The findings of the present research reveal that void for vagueness doctrine is a good way to apply judicial review. This doctrine investigates law in an "as apply" and "facial" review. The mentioned doubts like lack of legitimacy of the constitution, lack of clarity, under inclusiveness, and lack of real understanding of the segregation of some ambiguous and vague terms have questioned the very doctrine claiming that this doctrine will no longer exist this way. The authors have introduced and specified the entity, principles, factors, and the purpose of applying such a doctrine focusing on the issued votes in the Supreme Court of the United States through descriptive and analytic procedures. The investigation of this doctrine provides a good chance to consider some problems regarding the vagueness in the legislation system in Iran and makes it possible to obtain a suitably corresponding pattern to exploit the judicial system. Article type: Periodical
    Keywords: Void for vagueness, Fair notice, Vagueness, Ambiguity, Nondiscriminatory Enforcement, due process
  • Mohammad Bagher Moghaddasi *, Ehsan Ghasemi Pages 665-689

    More than a year has passed since the Corona-virus pandemic, but in this short period of time, this virus has affected various dimensions of human life. Criminal proceeding has not been immune to the deleterious effects of this pandemic. Virtualizing the criminal justice process in order to reduce referral to the courts, changing in the structure of the courts, modifying the terms of trial and suspending the prescription are some of changes introduced in the wake of Corona-virus pandemic. This article aims to examine criminal proceeding adjustments in the penal systems of France, Belgium and Iran from a comparative approach. The analysis of the legal systems of France, Belgium and Iran suggests that the expansion of the electronic process is a common feature shared by all three systems. Changes in trial terms and suspension of prescription were shared by the French and Belgian systems, whereas alterations in the structure of courts was exclusive to the French system.

    Keywords: Covid-19 pandemic, Criminal Proceeding, Electronic Hearings, Suspension of Prescription
  • Mahdi Nasiri *, Seyed Mostafa Sa’Adat Mostafavi Pages 691-718

    In all legal systems, there is no difference in that the obligor must fulfill his obligation in full and in accordance with the conditions stipulated in the contract, but sometimes for some reasons the obligor cannot fulfill his obligation completely and accurately and the obligation remains incomplete.  In the common law system, the first thing that is usually said under the discharge by performance is that the performance must be precise and exact. But is the obligation precisely and exactly implemented in all cases? The answer is definitely no. Because sometimes, for some reasons such as the frustration, breach, etc., the obligor cannot perform the contract completely and accurately, and the contract remains incomplete. In this situation, is the other party obliged to fulfill his obligation in return for incomplete work? In other words, should a person who has performed his obligation incompletely be paid? What to do in this situation? Should we support a person who has fulfilled his obligation incompletely? Or should the other party be supported and not the person who has partially fulfilled his obligation? Or should we accept a way in which the rights of both parties are protected? If we support a person who has fulfilled his obligation incompletely, people will not have enough motivation to complete their contract and can easily break the contract. In addition, the whole contract is desirable for the person, not part of the contract. And if we support the other side and pay nothing to the person who has fulfilled his obligation incompletely, fairness and justice may be violated, Because the obligor has performed part of the contract and it is unfair that nothing be paid to him, as we will see in the case of Cutter v Powell. Therefore, a solution must be adopted in which the rights of both parties to the contract are guaranteed. In the common law system, contracts are discharged in various forms, including discharge by performance, discharge by agreement, discharge by breach, discharge by frustration. One of the rules that is usually discussed under the topic of discharge by performance is the entire obligations rule. this rule is one of the oldest rules in the common law system, dating back to 1795 and the Cutter v Powell case. In this case A sailor had contracted to serve on a ship travelling from Jamaica to Liverpool. He was to be paid 30 guineas for the voyage, payable when the ship arrived in Liverpool, but he died during the journey. His widow sued for his wages up until his death, but her claim was unsuccessful. The court held that the contract required entire performance and, as he had not completed performance, she could claim nothing. Most authors have described this rule as a harsh rule. And for this reason, exceptions to this rule have been made over time. Including substantial performance, divisible contracts, voluntary acceptance of partial performance, prevention of performance and tender of performance. Most authors refer to this rule as the entire obligations rule. other titles have also been used for this rule, such as the entire performance rule or the strict rule on performance or the entire contracts rule. There is no rule in Iranian law under this heading. However, issues such as the indivisibility of obligations, the indivisibility of lien, the desired unity and obligation to achieve a certain result are similar to this rule. The response of the common law system to this situation does not fully ensure justice and has flaws that can be seen in the case of Cutter v Powell. Similarly, Iranian law does not provide a comprehensive answer to this situation. Therefore, in this article, a comprehensive solution will be expressed in case of incomplete or partial fulfillment of the obligation.

    Keywords: Entire Obligations, Common law, Substantial Performance, Divisible Contracts, Cutter v Powell